Tag Archives: Creativiteit

Geluk

_MG_5903Je systeem wil evenwicht. Homeostase, de neiging van een systeem of organisatie om een intern evenwicht te bereiken en dat evenwicht te handhaven. Een ideaal evenwicht. Soms kom je in een ander evenwicht terecht. Niet perse een slecht plek om te zijn in je leven. Maar niet ideaal. Niet het evenwicht, waarin alles stroomt. Je creativiteit, je energie, je gevoel voor humor, je lichtvoetigheid. Ook het vermogen om mee te veren met de moeilijkheden die je tegenkomt, is beperkt. Je kunt hier altijd wel redenen voor vinden. Het ‘waarom’ kunnen we altijd wel beantwoorden, we zijn wezens met mentale constructen. Die bouwen we omdat het vinden van je ideale evenwicht niet zonder risico is. Ontwikkeling bestaat uit meerdere elementen. Vaak zijn er tegengestelde krachten, die je tegenhouden om je dromen achterna te gaan. De angst om te verliezen wat je nu hebt, overstemt vaak de onzekerheid van een nog te bereiken bestemming. “Wanneer het verlangen naar verandering groter wordt dan de angst om te verliezen wat men heeft, ontstaat een kantelmoment.” (Theorie in Praktijk, p. 55)
 
Er zijn vele manieren om dat kantelpunt te bereiken. Praten over je dromen. Je dromen inkleuren en ophalen vanuit je mistige onbewuste. Ook door je angst de bekijken, te onderzoeken. Ook te checken hoe realistisch je angsten zijn. Soms zelf en alleen. soms met vrienden. Soms met een therapeut. In de therapie zal ik beide doen; je angst in perspectief zetten en je dromen zichtbaarder maken. We besteden veel aandacht aan je wensen en dromen. Want verlangen is een mooie drijfveer.
En als je dat kantelpunt bereikt, en je gaat richting je droom bewegen, kan je energie weer gaan stromen en groot geluksgevoel je overvallen.
Follow me @MlaPetrarca .