Tag Archives: Depressie

Depressie moet serieus genomen worden

reading_phone_on_benchIk was een beetje aan het facebooken, gedachteloos. Ik zag een berichtje van iemand aan een kennis van mij, ‘R.I.P.’ Wat?! Maar Paul is 53, heeft een eigen bedrijf waar hij gepassioneerd voor is. Hij had drie jaar geleden een nieuwe liefde gevonden, niet lang nadat ik de mijne ontdekt had. Ik hoor hem er nog over vertellen aan de telefoon, zo in en in blij. En hij fietste een uur naar zijn werk op zijn racefiets om van zijn oude mannen kilo’s af te komen. Hij was een blije, charismatische man. Paul kon niet dood zijn. Toch? Ik had hem eigenlijk al lang niet meer gesproken, besefte ik. Goh, laatste mailtje waarin we afspraken snel af te spreken was alweer een half jaar geleden. Dus ik stuurde een app-je. ‘Paul, ik lees iets, dat kan toch niet?’

Zijn grote liefde belde me, niet Paul. Het was wel waar. Paul was depressief, al drie maanden lang. Ernstig depressief. Toch al de tweede keer in zijn leven. Nee, dat vertelde hij eigenlijk niemand. Zij had hem zelf ook niet kunnen bereiken in die tijd, hij was zo ver weg. Ze had het niet zien aankomen, maar ze was ook niet verbaasd. Haar verdriet klonk zo diep en eenzaam.
De ochtend erna had Robin Williams zelfmoord gepleegd, vertelde mijn wekkerradio. Depressie. Ook zo’n charismatische, getalenteerde man.

Mensen hebben hun oordelen klaar. Het is laf of makkelijk of zielig.

Het is vreselijk dat er zo diep geleden wordt, dat de dood opluchting brengt.
Mensen die diep lijden, verdienen hulp. Van vrienden, familie en therapeuten. Onze hulp.

Follow me @MlaPetrarca .