Tag Archives: Flow

De pijn van het loslaten

DSCN8545

Het afgelopen jaar, het jaar van het Paard als dat iets betekent, was een heftig jaar. Er is veel gebeurd, belangrijke mooie dingen, echter ook heel veel heftige moeilijke gebeurtenissen. Gebeurtenissen die ieder hun eigen emoties met zich meebrengen en die tijd en ruimte nodig hebben om verwerkt te worden. Als dat allemaal te snel op elkaar gebeurt, is die ruimte er onvoldoende. De emoties hadden zich vastgezet in mijn lijf. Of ik had mijn lijf vastgezet. Om me te harden, om alles te verdragen.

Nu gaat het goed. De rust is weergekeerd. De acceptatie van de gebeurtenissen is er wel. Maar ineens heb ik het moeilijk. Zelfverwijten, oude introjecten, vertwijfeling voeren de boventoon. Terwijl het leven, in het hier en nu, juist zo goed is. Dus ik gooi er een frustratie, een ‘second arrow’ overheen. Een zelfverwijt over mijn zelfverwijten.

Vanochtend bij Bikram (hot yoga) zag ik het ineens duidelijker. Dat ik nu het rustiger is geworden, zelf de ellende voor mezelf creƫer. Wat ik nodig heb, of wat ik mezelf gun, is me overgeven aan het goede wat er is. Zonder angst dat ik het goede weer kwijt raak. Het leven zal altijd ups en downs brengen en we worden er toch echt steeds sterker van.
Dat loslaten van het verdriet en de angst doet kennelijk pijn. Het brengt me wel waar ik heel graag ben. In het hier en nu, genietend van wat er is, angst- en pijnvrij.

Follow me @MlaPetrarca .