Tag Archives: Gooi

Bindingsangst

Samen

Samen

We kennen de term allemaal goed. Hoe gemakkelijk zeggen we niet van iemand of zelfs van onszelf dat we bindingsangst hebben. Bindingsangst geldt in de volksmond voor iemand die niet zo snel settelt als anderen in zijn of haar omgeving dat doen. Iemand die langer vrijgezel blijft. Het geldt ook voor die partner die afwezig lijkt in het contact in de relatie zelf. Of voor iemand die niet durft te trouwen.

Maar waar is iemand dan bang voor als hij bindingsangst heeft? Het woord zegt dat hij bang is om zich te binden. Bij trouwen of het tekenen van documenten is dit voor te stellen, het binden heeft dan verstrekkende gevolgen. Maar als je date of een relatie aangaat, dan is het toch logisch als de tijd zal leren of je allebei samen gelukkig bent. Dan zijn de gevolgen eigenlijk niet zo groot, je zou toch zo weg kunnen. Je hoeft het maar uit te maken, mocht het samenzijn niet passen of je benauwen. Ja, dat is pijnlijk en niet leuk. Maar niet iets om je door tegen te laten houden.

Maar wat als bindingsangst nou eens een mooi woord is voor een angst die wellicht wat minder stoer klinkt. Wat als bindingsangst het voorportaal is van verlatingsangst? Als iemand te weinig vertrouwen heeft, wellicht in zijn eigen vermogen om een ander aan zich te binden. Als het aangaan van een liefdesrelatie hem volledig in contact brengt met die ene grote angst, die angst voor liefdesverdriet. Misschien is het dan niet alleen verdriet dat die relatie over is. Dat je weer niet de ware bent tegengekomen, is al erg. Misschien gaat het verdriet wel veel dieper. Raakt het liefdesverdriet verward met je angsten dat niet goed genoeg bent. Of met je existentiële angst die te maken heeft met alleen geboren worden en alleen sterven.

Alle hierboven genoemde angsten zijn zwaar voor iemand om mee te dealen. Echter ze verdienen wel een andere benadering. Iemand met angsten die hem beperken om een volledig leven te leven, kan onderzoeken waar hij precies bang voor is, eventueel samen met een therapeut. Is het angst om gestrikt te worden en niet meer weg te kunnen, moet hij andere dingen weten om zijn angst te bedwingen dan iemand die eigenlijk bang is om verlaten te worden. Het weten wat er met ons gebeurt, geeft ons de ontwikkelingsruimte die we nodig hebben.

Want we willen we uiteindelijk niet allemaal ons leven delen met iemand voor wie we er zijn en die er voor ons is?

Follow me @MlaPetrarca .